שיטת הממשל בקנדה

קנדה היא המדינה השנייה בגודלה בשטחה בעולם ומונה כ-35 מיליון תושבים, מדובר בפדרציה המורכבת מעשר פרובינציות ושלוש טריטוריות כאשר הממשל שלה מוגדר כמונרכיה חוקתית ודמוקרטיה פרלמנטרית – הפרלמנט, הממשלה הפדרלית וכן המושל הכללי ממוקמים בבירה אוטווה.

קנדה הינה מושבה בריטית לשעבר והיא המדינה הגדולה ביותר בחבר העמים הבריטי. המושל הכללי מייצג את מלכה קנדה אליזבט השנייה. הפרלמנט הינו הרשות המחוקקת המורכב מבית תחתון וסנאט. ראש הממשלה מחליט על בחירות כראות עיניו אבל לא יותר מ 5 שנים ממועד הבחירות הקודמות. המושל הוא זה שממנה את ראש הממשלה , ולרוב, המינוי ניתן לראש המפלגה שגרפה את מרבית הקולות בבחירות. היא זאת גם  שזכתה ברוב המושבים בבית התחתון.

ראש הממשלה ממנה את הקבינט. לרוב, המשמעת המפלגתית חזקה, כך, שלראש הממשלה יש שליטה רבה ברשות המחוקקת וכוח רב בהעברת החלטות וחקיקת חוקים. הסנאט מורכב מסנאטורים שמכהנים בו עד גיל 75. בקנדה יש 3 מפלגות גדולות מסורתיות. מפלגת שמאל – מרכז (המפלגה הליברלית), מפלגת ימין (המפלגה השמרנית), ומפלגת שמאל סוציאל דמוקרטית (המפלגה הדמוקרטית החדשה). מפלגה נוספת היא המפלגה האזורית שפועלת בעיקר בענייני קוויבק וקיימות עוד מספר מפלגות קטנות שהינן נטולות השפעה פוליטית. ראש הממשלה הנוכחי הינו ג'סטין טרודו שהוא גם ראש המפלגה הליברלית. הוא נבחר בבחירות בשנת 2015 והחליף את סטיבן הרפר שהינו חבר המפלגה השמרנית.

ראש המדינה מבחינה סמלית היא המלכה אליזבט שמיוצגת על ידי המושל הכללי. תפקידי המשול  הכללי הם מתן הסכמה מלכותית לחוקים שנחקקו בפרלמנט, קריאת נאום הכתר, חתימה על מסמכי מדינה, פתיחה וסגירה של מושבי פרלמנט ופיזור הפרלמנט לבחירות.  בקנדה עשר פרובינציות ובכל אחת מהן יש פרלמנט המורכב מבית אחד. ראש הפרלמנט הוא ראש ממשלת הפרובינציה שנבחר באופן דומה לבחירת ראש המייצג את המלכה. הממשלות בפרובינציות נהנות מסמכויות רבות בעיקר בניהול ענייני  החינוך והבריאות באזוריהן. חברי המפלגות בפרובינציות הן מעין סניפים של המפלגות שנמצאות בפרלמנט, אם כי יש גם מפלגות מקומיות בעלות משקל.

לטריטוריות יש כוח פוליטי פחות מזה של הפרובינציות בגלל שהם נוסדו מצו פרלמנטארי ולא מכוח החוקה. בכל אחד משלוש הטריטוריות יש מפקח כללי שהוא המקביל לסגן מושל. המפקחים מתמנים על ידי הממשלה הפדרלית. זכות הבחירה בקנדה ניתנת לכל אזרח קנדי. מערכת היחסים הדיפלומטיים בין קנדה לישראל יציבה. לאורך השנים שתי המדינות מקיימות שיתוף פעולה הדוק ביחסי מדיניות חוץ, פוליטיקה, כלכלה, מסחר, צבא ותרבות. בתקופת ראש הממשלה הקנדי הקודם – סטיבן הרפר היו יחסים חמים בין שתי המדינות. עם היבחרו של ג'סטין טרודו הצטננו היחסים ביוזמתו. יחד עם זאת, שיתופי  הפעולה בתחומים שונים נותרו חזקים כבעבר. בקנדה קהילה יהודית גדולה. ישראלים רבים מבקשים להגר לקנדה בגלל שהיא מדינה בעלת כוח משיכה אדיר.


Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *